IVIO lanceert na klachten nieuwe, stevigere restafvalzakken
IVIO heeft een nieuwe versie van zijn gele restafvalzak gemaakt. Een stevigere variant, want de vorige kon makkelijk scheuren en dat leidde in het verleden tot klachten.
In 2022 kreeg IVIO heel wat klachten omtrent het scheuren van de grote gele zakken. Ze kozen daarom bewust om het volume aan te passen en de zakken dikker te maken. Met deze minimale aanpassing gaan we voor stevigere zakken én zorgen ze voor de rug van de ophalers! IVIO werkt met twee types van 60 of 30 liter. De grote zak mag niet meer dan 15 kg wegen, de kleine 30 liter zak 7,5kg. De zakken bestaan uit 100% gerecycleerd plastic, op die manier voldoen ze ook aan de nieuwe wetgeving.
Wie nog ‘oude’ restafvalzakken heeft kan die blijven aanbieden bij de huis-aan-huisophaling.
Minder betalen? Haal herbruikbare grondstoffen uit je restafvalzak!
In 2022 daalde het restafvalcijfer in het IVIO-gebied met meer dan 10 kilo per inwoner, dus we zijn dus op de goede weg! Maar OVAM legt de lat hoog voor de toekomst! We moeten met zijn allen zoveel mogelijk grondstoffen uit onze restafvalzak halen. Daarom wil IVIO de burgers in 2023 nog meer motiveren om minder te consumeren en beter te sorteren, maar ook om de vele alternatieven te ontdekken.
Hoe minder in de RESTafvalzak, hoe beter voor de natuur en de portemonnee. Door bewuster aan te kopen, hebben we minder afval. Zo hebben enkele eenvoudige aanpassingen minder verpakkingen en minder voedselverlies tot gevolg. En indien je toch voedselresten hebt, kan je deze composteren of aan kippen geven. Bewuster sorteren vermindert niet alleen de afvalberg, het zorgt ook voor meer herbruikbare grondstoffen. Batterijen, oud elektro, textiel, glas, papier en karton worden ook GRATIS ingezameld en gerecycleerd! Steeds meer plastic verpakkingen mogen in de Blauwe zak, zoals nu ook koffiecapsules. Samen met de metalen en drankverpakkingen worden deze gerecycleerd. Met enkele eenvoudige stappen kan je al heel wat restafvalzakken uitsparen!
5 tips om restafval te vermijden
Gebruik de PMD
Drankkartons, flacons, flessen, blikken, spuitbussen, kroonkurken, plastic potjes, zakjes, schaaltjes, tandpasta, bloempotjes, snoepverpakkingen, yoghurtpotjes horen allemaal bij de PMD. Dit jaar komen daar de koffiecapsules bij.
Koop bewust
Bekijk de verpakking goed, is die recycleerbaar of niet? Vermijd indien mogelijk verpakkingen die niet gerecycleerd kunnen worden zoals de gekende chipskokers. Zoek naar het groene punt. Hier betaalt de producent mee voor de verwerking.
Vermijd voedselverlies
Door een goed beheer van de aankopen vermijd je het weggooien van eten. We organiseren jaarlijks gratis infosessies rond dit thema. Meer info op ivio.be.
Maak gebruik van je eigen grond!
Keukenrestjes en groenafval zitten boordevol voedingsstoffen die planten, bloemen en groenten fantastisch goed doen groeien. Met een compostvat kan je op een goedkope manier keukenafval verwerken. Die compost kan je vermengen met potgrond of in de moestuin. Zo bespaar je ook op potgrond en kunstmest. Onze IVIO-kringloopkrachten helpen je graag op weg bij de opstart. Op onze demotuinen kan je een workshop volgen. Heb je meer plaats? Neem een koppel kippen. Ze eten bereide gerechten die niet in het compostvat mogen.
Hergebruik!
Voor sommige producten is er vandaag nog geen recyclageproces gevonden. Een voorbeeld hiervoor zijn wegwerpluiers. Gemiddeld zit er hiervan 11 kg aan afval in de gele zak. De gemeente geeft een subsidie bij de aankoop van herbruikbare luiers!
Decoratie, servies, meubelen, sportmateriaal, fietsen, … Dat breng je gratis naar de kringwinkel, in Tielt, Ingelmunster of Izegem.
Ook textiel wordt gratis ingezameld en 100% gerecycleerd via de groene containers. Draagbaar textiel op de tweedehandsmarkt, versleten textiel wordt verwerkt tot grondstof. Ook lakens, teddyberen, schoenen, … kunnen in de textielcontainer.