1000 soortendag
Op zaterdag 10 en zondag 11 juni ‘23 gaan we op zoek naar zoveel mogelijk planten en dieren in Ledegem en Moorslede. De ambitie is om 1.000 verschillende soorten in kaart te brengen. Een 50-tal natuurliefhebbers en -experts van de regio zoeken mee tijdens deze zevende editie van de 1000-soortendag.
Deze grootschalige inventarisatie levert een mooie momentopname op van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in Ledegem en Moorslede. Alle soorten worden ingegeven op ‘waarnemingen.be’, het grootste natuurplatform van België.
Voor en tijdens de 1000-soortendag staan er ook verschillende activiteiten voor het brede publiek op het programma. Zo kan je op woensdag 31 mei een infoavond ‘Planten en dieren herkennen met je smartphone’ volgen bij ons in de raadzaal. Dankzij de handige app Obsidentify, waarmee je planten en dieren kunt classificeren met een foto, kunnen liefhebbers met weinig voorkennis ook mee op jacht. Op 10 juni is er ook de plantenexcursie ‘Wat bloeit er langs de Kezelbergroute’ gepland.
Activiteiten in onze gemeente
Planten en dieren herkennen met je smartphone: woensdag 31 mei (19:30 - 21:00)
Eén klik op je smartphone en je weet welke plant of dier je voor je neus hebt. Meer weten over de app ObsIdentify? Kom dan naar de gratis infoavond op woensdagavond 31 mei in de raadszaal van het gemeentehuis van Ledegem. Een expert geeft er een presentatie over het gebruik van deze determinatie app die meer dan 22.000 soorten op naam kan brengen. Na de theorie duiken we ook even het veld in om planten, insecten, bomen … te determineren met onze smartphone.
Wat bloeit er langs de Kezelbergroute? : zaterdag 10 juni (14:00 - 16:00)
De schrale bermen van de Kezelbergroute, de voormalige spoorlijn tussen Roeselare en Menen, vormen een ideaal biotoop voor éénjarige, tweejarige en vaste planten.
Ze zorgen voor een wisselend kleurenpalet tijdens de lente- en zomermaanden. Drie plantengidsen laten ons kennismaken met zoveel kleurenpracht.
De vaste planten, die zowat de blijvers zijn, behoren veelal tot de schermbloemigen of samengesteldbloemigen. De schermbloemigen zijn witbloeiend. Voorbeelden zijn de gewone bereklauw en de wilde peen. De composieten of samengesteldbloemigen kleuren hoofdzakelijk geel. Opvallende exemplaren hiervan zijn het giftige jakobskruiskruid en het boerenwormkruid, dat lekker smaakt in een pannenkoek. Enkele bloeien paars zoals knoopkruid en wilde marjolein.
Scheppen in het water: zondag 11 juni (14:00 - 16:00)
Salamander, groene en bruine kikker, libellenlarve, waterjuffer, poelslak, posthoornslak, ruggezwemmer, schaatsenrijder, duikerwants, waterpissebed, vlokreeft… Benieuwd of we deze en nog meer andere waterdiertjes zullen aantreffen tijdens onze gezinsactiviteit 'Scheppen in het water'.
Ooit al eens een alpenwatersalamander van dichtbij gezien? Zwemmen die insecten werkelijk op hun rug en zijn er die schaatsen aan hun pootjes hebben? De schepnetjes, loeppotjes, zoekkaarten en streekverkenner Valerie zijn alvast gereserveerd.
Schep je mee?
LET OP: voor deze activiteit moet je vooraf inschrijven!
Een initiatief van
De 7e editie van deze 1000-soortendag is een initiatief van de gemeenten Ledegem en Moorslede, Natuurpunt Mandelstreke, provincie West-Vlaanderen en Stadlandschap West-Vlaamse hart. Tal van natuur- en milieuverenigingen verlenen hun medewerking: Natuurpuntkern De Reiger, De Kolleblomme, Mycologia en Plantenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Westland, Insectenwerkgroep De Bron, FON, Nationale Werkgroep Botanie, Aculea, VELT, ...