Lokaal energie- en klimaatpact
Ook in Ledegem zien en voelen we de klimaatverandering. Winters worden natter, zomers droger, buien heviger, temperaturen stijgen. Hoe groot de gevolgen zullen zijn, is afhankelijk van het klimaatbeleid dat we voeren en bovenal van de acties die we allen samen nemen om de CO2-uitstoot te verminderen en ons voor te bereiden op de verwachte klimaateffecten.Tussen nu en 2030 wil Ledegem zich verder inzetten om de concrete en zichtbare streefdoelen van het pact te behalen.
Pijler 1: Verder vergroenen
Extra groen vermindert de CO2 in de lucht, zorgt voor afkoeling in de zomer en houdt de opgeslagen koolstof vast in de bodem. Het aanplanten van extra bomen, hagen, geveltuinbeplanting, natuurgroenperkjes zowel op openbaar en privé domein is een grote uitdaging. Ondertussen werden al een 300-tal nieuwe bomen geplant en werden de fietspaden in de Dadizeelsestraat en Lendeleedsestraat voorzien van een haagje.
Pijler 2: Renovatie en hernieuwbare energie.
Woningen energiebesparend renoveren zorgt voor meer gezonde, veilige en comfortabele woningen die door hun structurele aanpassingen minder energie verbruiken. De energiebesparende maatregelen zoals dak-, zolder-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, ventilatiesysteem, warmtepomp en -boiler worden hierin meegeteld.
Pijler 3: Koolstofvrije en duurzame mobiliteit.
Onze maatschappij is steeds in verandering. Meer mogelijkheden tot thuiswerk, brandstof wordt duurder en huizen worden kleiner. Ook de aankoop van een eerste of tweede auto is een flinke hap uit het gezinsbudget. Daarom werd in 2022 gestart met de aankoop van een eerste deelauto voor onze burgers. En zijn nu al 14 laadpunten voor elektrische voertuigen aanwezig in de gemeente. Ook de fietser wordt niet vergeten. Door opwaardering of nieuwe fietspaden aan te leggen wordt de veiligheid vergroot. De Dadizeelsestraat en Lendeleedsestraat werden al vernieuwd. Als gemeente investeren we verder in een tweede deelauto, het realiseren van laadpunten en waarderen we fietspaden op.
Pijler 4: Droogteproblematiek.
Door verharding wordt de warmte vast gehouden aan het bodemoppervlak en hierdoor wordt geen water opgenomen. Het risico op overstroming vergroot en de kans op biodiversiteit vermindert. Door meer hemelwater op te vangen voor hergebruik en mogelijkheid tot langzamere wateropname in de grond te realiseren verminderen we het watertekort.
Algemene doelstellingen
Naast de doelstellingen onder deze 4 grote pijlers zijn er voor de gemeente ook nog algemene doelstellingen te behalen binnen het pact.
Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09 % realiseren in eigen gebouwen.
Door de gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken met behulp van renovaties, het plaatsen van zonnepanelen, de relighting van DE L!NK en de bibliotheek realiseerden we al een besparing van 10,61 %.
Een vermindering van de CO2-uitstoot van onze eigen gebouwen en infrastructuur met 40 % in 2030 ten opzichte van 2015.
Ook hier zitten we op schema. De evolutie voor Ledegem is op dit moment -5,37 %.
Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting verLEDden.
Al 625 klassieke lampen in de gemeente werden vervangen door LED-lampen. De overige 1.441 staan op de planning. We verwachten dit af te ronden tegen 2028. Bovendien zal ieder lichtpunt apart aangestuurd kunnen worden.
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact krijgen we ook ondersteuning van Vlaanderen om de doelstellingen te bereiken tegen 2030.
Maar we rekenen ook op jullie! We willen jong en oud, online en offline betrekken bij het klimaatplan in Ledegem.
Hoe kun jij jouw steentje bijdragen?
- Kies voor ledverlichting en voor energiezuinige apparaten met energielabel A+++.
- Kies voor groene stroom of wek je eigen stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen.
- Verbruik tot 50 % minder water en elektriciteit tijdens het douchen met een waterbesparende douchekop.
- Korte afstand rijden? Neem de fiets. Vaak ben je even lang onderweg.
- Laat anderen met je auto rijden en deel de kosten.
- Isoleer je woning. Voor info en advies kan je terecht bij de woondienst Regio Izegem.
- Plant een boom, haag of klimplant in je tuin. Streef naar een fijne plek voor vogels, bijen, vlinders en jezelf!
- Vang regenwater op in een put of tank. Je kan het gebruiken voor allerlei toepassingen in en rond je huis: de toiletten, de was, om te poetsen en je planten mee te begieten.
- Onthard, vergroen en laat regenwater rond je huis infiltreren.