Onze website ontvangt het AnySurferlabel
Sinds 22 december 2016 is de Europese richtlijn inzake toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties van kracht. Deze richtlijn is bindend en bepaalt:
- dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties toegankelijk moeten zijn voor iedereen,
- wat die toegankelijkheid concreet inhoudt,
- dat elke website en mobiele applicatie een toegankelijkheidsverklaring moet hebben,
- hoe er gemonitord en gerapporteerd moet worden.
Webtoegankelijkheid betekent dat websites toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. De toegankelijkheid van de aangeboden diensten en informatie is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk aan slechtzienden en blinden, maar ook aan bijvoorbeeld ouderen met een verminderd gezichtsvermogen of mensen met beperkte handfunctie of bijvoorbeeld beperkte leesvaardigheid.
In een openbaar gebouw moet je met een rolstoel binnen kunnen. Het openbaar vervoer zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Met online, digitale voorzieningen is het net hetzelfde: ook hier moet het toegankelijk zijn als we willen dat iedereen er gebruik van kan maken.
Ons lokaal bestuur heeft hierop ingezet en behaalde onlangs het AnySurferlabel. Dat bewijst dat de toegankelijkheidsspecialisten van AnySurfer onze website uitgebreid hebben getest op toegankelijkheid. In de footer vind je het label terug en wanneer je daarop klikt, kom je terecht op een statuspagina. Die vermeldt:
- het niveau van toegankelijkheid,
- de datum van de laatste test,
- een status ('ok', 'niet ok' of 'niet van toepassing') voor 10 thema's,
- een feedbackformulier voor gebruikers die problemen ondervinden.
Heb je nog meer vragen rond ons toegankelijkheidsbeleid? Lees dan onze toegankelijkheidsverklaring.