Aanpak vogelgriep bij wilde vogels
Sinds de uitbraak van het H5-vogelgriepvirus bij wilde vogels in 2020 houdt dit virus lelijk huis bij wilde vogels in Europa met als gevolg een grote vogelsterfte in de natuur. Naar alle waarschijnlijkheid is het vogelgriepvirus een constante geworden in de wilde vogelpopulaties in Europa, waardoor het vogelgrieprisico het hele jaar door aanwezig blijft. Gezien deze nieuwe epidemiologische situatie informeert Natuur en Bos over de acties en maatregelen die genomen moeten worden met betrekking tot de wilde vogels.
Melden van vogelsterfte
Meld vogelsterfte gratis op 0800/99777, de influenzalijn van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en eveneens aan de eigenaar of grondbeheerder. Wanneer er een onderzoek nodig is, dan zorgt het FAVV ervoor dat een nabij gelegen opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) enkele kadavers ophaalt voor analyse. De grondeigenaar of -beheerder verwijdert de resterende kadavers.
Indien geen onderzoek nodig is, worden alle vogelkadavers verwijderd door de grondeigenaar of -beheerder.
Vermeld daarom steeds volgende informatie:
• locatie;
• soort dier;
• tijdstip;
• liefst met een foto van het dier en de omgeving.
Verwijderen van vogelkadavers
Het verwijderen van vogelkadavers is belangrijk om de virale lading in de natuur te verkleinen voor vogels en andere dieren. Er werden immers ook al wilde zoogdieren, zoals vossen, besmet door het eten van zieke en dode vogels. Om de besmettingskans van zoogdieren te verkleinen en verdere virusmutaties van vogelgriep bij zoogdieren te voorkomen, is het dus belangrijk dat vogelkadavers zoveel mogelijk verwijderd worden. Hou ook huisdieren op afstand van dode en zieke vogels.
Meer informatie over vogelgriep vind je terug op: https://www.natuurenbos.be/pers-nieuws/nieuws/sos-vogelgriep
FAQ over het vogelgriepvirus: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/